drupal analytics
URBAN-TRANS.NET
Долучитися    Увійти
Логін:
Пароль:
 

Тролейбус - Загальна інформація

Костромський тролейбус — діюча в обласному центрі місті Костромі тролейбусна система Росії.

Експлуатацію тролейбусної мережі здійснює МУП «Тролейбусне управління», у віданні якого перебуває одне депо.

Перший випробувальний рух тролейбусів у Костромі — малим кільцем було здійснено 4 листопада 1973 року. Це було слідування напряму від тролейбусного парку проспектом Миру до перехрестя з вулицею Князєва, далі розворот навколо бульвару та у зворотному напрямку від вулиці Князєва до тролейбусного парку.

Офіційний запуск костромської тролейбусної мережі відбувся 10 січня 1974 року — тоді відкрились відразу 2 маршрути №№ 1 і 2. Основоположником-будівничим і першим її директором був Олександр Миколайович Козлов. Будівництво велося за діяльної допомоги голови міської ради Віталія Федотовича Широкова, який обіймав цю посаду в 1960—70-і роки (на його честь названо площу біля залізничного вокзалу станції «Кострома Нова»).

Через півроку після пуску перших тролейбусів були введені в експлуатацію ще 3 маршрути: №№ 3, 4, 5. Таким чином, тролейбуси пішли за Волгу.

Від 1985 року енергогосподарство костромського тролейбусного управління перемістилося з території депа в центральну частину міста.

У 1990-х роках здійснювалося проектування і будівництво тролейбусної лінії від рогу вулиць Совєтської та Титова, далі по Кінешемському шосе - вулиці Індустріальній - вулиці Житловій - вулиці Профспілковій до селища Меліораторів. Були встановлені опори по всій трасі маршруту, частково побудована підстанція, частково лінію обладнано елементами підвісу контактної мережі. Однак згодом ці будівельні роботи були призупинені, планується їх відновлення.