drupal analytics
URBAN-TRANS.NET
Долучитися    Увійти
Логін:
Пароль:
 

Тролейбус - Загальна інформація

Шанхайська тролейбусна система — тролейбусна система, котра є частиною транспортної мережі міста Шанхай, Китайська Народна Республіка. Серед більш, ніж 300 тролейбусних систем котрі станом на 2011 р. діють у світі, шанхайська є найстаршою. У листопаді 2014 року шанхайському трлейбусові виповнилося 100 років.

Протягом багатьох років шанхайська тролейбусна мережа також була однією з найбільших у світі. Під час найбільшого розвитку вона налічувала 20 маршрутів та більш ніж 900 машин, проте тепер кількість маршрутів скорочено до 12, а парк складається з менш ніж 200 машин. Втім, навіть в теперішньому стані це одна з найбільших систем, котрі діють за межами колишнього СРСР.

Спочатку перевезення здійснювала Шанхайська електробудівна компанія, котра також займалася трамваями у тодішньому міжнародному поселенні міста. Перші кілька років існувало два маршрути, на котрих працювало сім машин.

Перший тролейбусний маршрут, котрий було відкрито 15 листопада 1914 р., проходив уздовж Шляху Фокієн (зараз Шлях Фуцзянь, або Фуцзянь лю); маршрут вздовж Пекінського Шляху (зараз Шлях Бейцзін, або Байцзін лю) котрий було відкрито у 1915 р.

З 1984 р. і дотепер дві початкові ділянки досі діють і є частинами маршрутів № 14 та 16, відповідно.

Протягом перших 13 днів роботи тролейбус перевіз 200 тис. пасажирів, і вдало вписався у рух завантаженими вулицями Пекіну. Втім, рух тролейбусів довелося призупинити допоки дороги, котрими вони ходили, не зміцнили, оскільки тролейбуси вдавлювали бруківку котрою було вимощено дороги.

У 1924 міський уряд ухвалив рішення про розширення системи, після чого загальна протяжність тролейбусних маршрутів від 3,5 км сягнула 33 км, а задля розширення мережі було закуплено 100 нових тролейбусів.

У 1985 р., більш ніж 40 відсотків усього пасажирообігу Шанхайської компанії з міських перевезень припадало на тролейбуси не зважаючи на те, що тролейбуси складали лише 20 відсотків парку компанії (решту складали дизельні автобуси). На той час існувало 19 тролейбусних маршрутів, на котрих працювало 860 машин.

У 2004 р. планувалося, що система налічуватиме більш, ніж 20 маршрутів, на котрих працюватиме більш ніж 900 машин, проте насправді цифри виявилися значно меншими. Активний парк — кількість машин, котрі у стані виходити на маршрут, складала трохи більше, ніж 200 (станом на 2009 р.). 15 листопада 2014 року шанхайській тролейбусній системі виповнилося 100 років; це перша тролейбусна система в світі, котра досягла такого ювілею.